Pengenalan | FAKULTI KEJURUTERAAN
» JABATAN » Jabatan Kejuruteraan Mekanikal dan Pembuatan » Pengenalan

Pengenalan

Jabatan Kejuruteraan Mekanikal dan Pembuatan merupakan  salah satu daripada lapan jabatan yang ditubuhkan di Fakulti Kejuruteraan, Universiti Putra Malaysia.  Buat masa sekarang jabatan ini menawarkan Bacelor Kejuruteraan Mekanikal dengan opsyen Kejuruteraan Mekanikal atau Kejuruteraan Pembuatan serta program Master dan program PhD. Pada asal penubuhan Jabatan dikenali sebagai Jabatan Kejuruteraan Mekanikal dan Sistem, dan menawarkan program B.E (Mekanikal/Sistem). Seramai 15 orang pelajar sulung telah mendaftar bagi program ini. Kemudian, pada tahun 1996, program ini ditukarkan kepada B.E. Mekanikal (Opsyen Kejuruteraan Mekanikal atau Kejuruteraan Pembuatan). Buat masa sekarang pelajar program bacelor melebihi 300 orang.

Jabatan Kejuruteraan Mekanikal dan Pembuatan mempunyai staf akademik yang berkualiti bagi tujuan pengajaran serta penyelidikan.Di samping tugas dalam bidang pengajaran dan penyelidikan, pegawai jabatan juga sangat aktif dalam bidang penerbitan dan perundingan. Selain dari terlibat secara aktif dalam menerbitkan artikel dalam jurnal dan konferensi, pegawai Jabatan turut terlibat dalam menganjurkan konferensi kebangsaan dan antarabangsa.

Program Kejuruteraan Mekanikal dan Pembuatan, Universiti Putra Malaysia adalah program kejuruteraan yang dapat memberi pendedahan kepada graduan untuk menggunakan pengetahuan, teknik dan peralatan dalam menyelesaikan masalah berhubung dengan kejuruteraan mekanikal dan pembuatan. Selain itu juga, para graduan juga akan memperolehi pengetahuan dan memahami prinsip-prinsip sains dan kejuruteraan berhubung dengan kejuruteraan mekanikal dan pembuatan.

Sekian, Terima Kasih.

ELIA
Profesor Madya Dr Eris Elianddy b. Supeni,
Ketua Jabatan Kejuruteraan Mekanikal dan Pembuatan.

Senarai Mantan Ketua Jabatan 

Carta Organisasi Jabatan Kejuruteraan Mekanikal dan Pembuatan 

Matlamat Program (PEO) Bacelor Kejuruteraan Mekanikal 2016-2020

Matlamat Program (PEO) Bacelor Kejuruteraan Mekanikal 2021-2025

Hasil Pembelajaran Program (PO) Bacelor Kejuruteraan Mekanikal

Sila klik di sini untuk program pengajian yang ditawarkan oleh Jabatan

Pautan Konferens: AMPT2023

Pautan  Konferens: ICAM2E 2019

BAYAR ICAM2E DI SINI

 

 

Kemaskini:: 17/02/2023 [no.j]

PERKONGSIAN MEDIA

FAKULTI KEJURUTERAAN
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
0397696262
0397696262
0397694488
BWDcXAp~